Se billeder og præsentationer fra konferencen, d. 25. 9. 2024 Tak til alle der deltog ved konferencen om energifællesskaber, der blev afholdt Og ikke mindst tak til dem der kom langvejs fra og donerede deres viden og tid. Herunder ses billeder fra dagen. Højreklik på billederne, og åben i et nyt faneblad,
Til dem der ikke kunne deltage, eller til dem der gerne vil gense Hvad er status for danske energifællesskaber?, af Ulrik Jørgensen
|
KONFERENCE OM BORGER-ENERGIFÆLLESSKABER
Ærø Borgerenergifællesskab (Ærø BEF) inviterer til konference om borger-energifællesskaber.
Tid og sted:
Konferencen afholdes på Marstal Navigationsskole, onsdag d. 25 september 2024, kl. 10-16.
Formål:
Konferencens formål er, at udveksle erfaringer, og anspore til, at der bliver oprettet mange nye fællesskaber, som kan producere lokalt ejet vedvarende energi.
Hvad koster det at deltage?:
- Konferencen er åben for alle, og det er gratis at deltage.
- Frokost kræver tilmelding (gratis):
I løbet af konferencen vil der være indlæg fra en række personer involveret i udvikling og drift af nye borgerenergifællesskaber, både på og udenfor Ærø.
Program:
10:00-12:00: Inden konferencen går i gang, er der mulighed for at besøge nogle af de steder på Ærø, hvor der arbejdes med at fremme den grønne omstiling. Vi mødes ved hovedindgangen til Marstal Navigationsskole kl. 10.
- Battery Life. Vi besøger Battery Life-værkstedet, hvor der arbejdes med aflagte elfærgebatterier som lagre i nettet.
- Marstal Fjernvarme: Vi hører om lagring af solenergi i damlagre, og integrationen af mange VE-kilder og teknologier.
- Motorfabrikken Marstal: Forum for iværksætteri og et vækstmiljø på Ærø. Stedet eksemplificerer Ærøs lange historie med græsrods-initiativer og grønne projekter. På Motorfabrikken producerer Marstal Navigationsskoles elever deres egne el-skibe.
12:00-12:30 Let frokost (gratis, men kræver tilmelding på
12:30-12:45 Velkomst v. formand for BEF, Rúni Fjallstein, og formand for Ærøfonden, Kaj Jørgensen: Hvilke projekter og aktiviteter har Ærø BEF iværksat? Hvad er målene for vores arbejde?
12:45-13:10 Energifællesskab Avedøre: Stephan C. Krabsen, vicedirektør i EBO Consult A/S, og medlem af bestyrelsen i Energifællesskaber Danmark, giver et indblik i Energifællesskab Avedøres succes med at integrere
mange forskellige lokale interessenter i et energifællesskab.
13:10-13:25 Ærøs vedvarende energihistorie handler ikke mindst om samarbejdet mellem græsrødder, kommune og virksomheder. Halfdan Abrahamsen fra Green Talk fortæller.
13:25-13:50 Fleksibelt elforbrug: Hvorfor er det nødvendigt, at udvikle metoder til at anvende energien fleksibelt og intelligent? Det forklarer Rune Schmidt fra Ærø Energi- og Miljøkontor, og han præsenterer én af Ærø BEFs løsninger i den forbindelse, styring af varmepumper.
13:50-14:10 Deling af strøm: Hvordan foregår det i praksis, når man skal dele strømmen mellem andelshavere i et energifællesskab? Christoffer Tolstrup fra Enyday fortæller om en praktisk løsning, og om erfaringerne fra deres FLEX-CEC projekt.
14:10-14:40 Pause. Vi holder en halv times pause, så deltagerne får mulighed for at mødes og dele erfaringer og idéer.
14:40-15:20 Batterier til fleksibilitetsydelser: Henrik Hagbarth Mikkelsen, lektor ved Marstal Navigationsskole, og Rune Schmidt fra Ærø Energi- og Miljøkontor fortæller om Ærø Borgerenergifællesskabs undersøgelse af batteribanker ved VE-anlæg samt projektet Battery Life, hvor brugte maritime batteribanker tiltænkes et “second life” på havnene på Ærø.
15:20-15:45 Hvad er status for danske energifællesskaber? Og hvilke udfordringer mødes man af, når man ønsker at etablere et lokalt energifællesskab, både praktisk og juridisk? Hovedforfatter til 'Håndbog for Energifællesskaber ' og forsker og rådgiver Ulrik Jørgensen fortæller.
15:45 - 16:00 Afsluttende spørgsmål og afrunding
Praktisk:
Konferencen afholdes i den store sal på Marstal Navigationsskole, Ellenet 10, 5960 Marstal.
Vi mødes kl. 10:00 ved hovedindgangen, når rundvisningen går i gang.
Vi mødes samme sted kl. 12:00 til frokost, og kl. 12:30 til selve konferencen.
Transport:
Færger:
Svendborg - Ærøskøbing (sejles af Ærøfærgerne, se http://aeroe-ferry.dk)
Fynshav - Søby (sejles af Ærøfærgerne, se http://aeroe-ferry.dk)
Rudkøbing - Marstal (sejles af Ærøxpressen, se https://aeroexpressen.dk/)
Bus:
Der afgår gratis busser fra hhv. Ærøskøbing og Søby til Marstal.
Busplanen findes her: https://aeroe-ferry.dk/da/busplan/ny-busplan-pr-24-marts-2024
VI GLÆDER OS TIL AT SE DIG PÅ ÆRØ!